Att mäta Lumen

Efter att ha letat på nätet om hur man går till väga för att mäta en lampas lumen-värde förstod jag att detta är något som är svårt att göra utan dyrbar utrustning, sk “integrated spheres”. Som en liten webbutik finns det ju inte på kartan att jag skulle ha råd med nåt sånt. Jag behöver ju heller inte uppnå någon mikro-precision, utan vill bara ha en möjlighet att se på ett ungefär hur en lampa presterar.

Efter en massa sökande bland en massa gör-det-själv-projekt där folk tillverkar sina egna “integrated spheres” så hittade jag det här projektet: DIY Lumen Measuring Device. Idén är enkel och jag tänkte att man kan ju testa och se om den är användbar. Sagt och gjort, jag gick till en rörfirma i stan och skaffade rördelarna, beställde en ljusmätare på nätet och satte ihop den. För inte förlora nåt ljus så inköptes en glasskiva som lampan ska stå på i ett extra klart och icke reflektivt glas. Dessutom gjordes adapterringar som ska sitta runt ficklampan och hindra att ljus sipprar ut bakvägen.

Nu måste jag kalibrera mätaren, för dom värdena som jag får från ljusmätaren säger ju egentligen inte mycket utan en korrektionsfaktor. Jag återkommer senare med resultatet…

admin Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *