Nu startar vi resan…

Mina första starka ficklampor, en Maglite mini och en Maglite med vanliga glödlampor i, tyckte jag var alldeles förträffligt starka. Nu sett i backspegeln fattar man inte att man blev imponerad av dessa. Jag köpte min första LED-ficklampa på Clas Ohlson och denna modell finns än i dag. Kanske är det för att det just var min första LED-ficklampa som jag fortfarande är förtjust i den, men det är inte för att det är den starkaste i alla fall.

Men ibland är inte alltid den starkaste den bästa för ändamålet. T.ex. om något har fastnat mellan tänderna. Om jag skulle ta en av min starka ficklampor skulle jag samtidigt få sätta på mig ett par svetsglasögon om jag överhuvud taget ville se något i munnen. Med detta vill jag ha sagt att gå efter höga lumen-värden är inte alltid det bästa sättet att hitta sin bästa ficklampa. Spridning och ljusfokus är andra minst lika viktiga faktorer att ta hänsyn till. Därför är referensbilder på de olika lampornas ljusbilder viktiga för att kunna jämföra olika lampor. Vill man ha en lampa till huset i händelse av strömavbrott är det inte optimalt med en koncentrerad ljusbild. Där är det bättre med en ficklampa med en bred och jämn ljusbild.

Jag hoppas i alla fall att jag med denna bloggen ska kunna bidra lite med det som jag har upptäckt i min resa genom ficklampornas värld.

admin Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *